2013-03-15 16:35:24• hírek • Póti Orsolya

Miskolci diákok voltak a Refi vendégei

A Szatmárnémeti Református Gimnázium március 3-16. között vendégdiákokat fogadott. Mind megtudtuk, Lucskai Luca és Kiss Réka X. osztályos tanulók jól érezték magukat az új iskolaközösségben.

A Miskolci Lévay József Református Gimnázium és Diákotthont két X. osztályos diákját, Lucskai Lucát és Kiss Rékát fogadta március 3-16. között a Szatmárnémeti Református Gimnázium. A cserediákok egy hétig a Szent Alajos Konviktusban voltak elszállásolva, majd egy hétre Nyikora Nikolett refis diák családja látta vendégül a két miskolci tanulót.

A cserediákok szerint a magyarországitól teljesen eltérő a romániai oktatási rendszer: tananyagbeli különbségeket tapasztaltak és úgy vélik, náluk valamivel szigorúbbak bizonyos szabályok.

Lucának elsősorban az angol, a matematika és a kémia órák tetszettek, Réka pedig a német és a magyar órákon érezte magát a legjobban. Bár a cserediákok a román nyelvet nem ismerik, mégis részt vettek a román nyelv és irodalom órákon és érdekesnek tűnt számukra az új-latin idegen nyelv.

Luca és Réka vendéglátói a két hét során több kirándulást is szerveztek, így a diákok megnézhették a Károlyi-kastélyt, bejárták Szatmár megye jelentősebb településeit és Nagyváradra is ellátogattak.

A vendégdiákokat legjobban a szatmári tanulók vendégszeretete és nyitottsága lepte meg. Nagyon jól érezték magukat az új osztályban és örömmel tapasztalták, hogy a szatmári Refiben mindenki mindenkivel jóban van, és a még ha élcelődnek is egymással a diákok, az sem sértő módon történik.

A miskolci cserediákok szabadidejükben megnézték a város templomait és szobrait, délutánonként kiültek új barátaikkal egy-egy üdítőre és megvolt a shopping is a város nagyobb bevásárlóközpontjaiban.

A miskolci gimnáziumban tanévenként két alkalommal, ősszel és tavasszal hirdetnek cserediákprogramot, amelyek keretében a tanintézmény jó tanulói kapnak lehetőséget arra, hogy egy másik ország iskolájában tanulhassanak két héten keresztül.

A vendégdiákok és Nyikora Nikolett refis diák

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: